Ghidul Bobocului

      Ai terminat liceul, iar acum ești gata să începi un nou capitol din viață cu numeroase responsabilități dar si cu o mulțime de oportunități.

      Ar trebui să știi că facultatea diferă mult de liceu. Anul este structurat în 14 săptămâni în care vei merge la cursuri, seminarii și vei da examene de tip evaluare distribuită la materiile specifice, apoi va exista acea celebră sesiunea. Probabil că știți ce reputație are de pe meme-urile amuzante de pe rețelele de socializare. Fiți fără grijă că nu este chiar atât de grea precum pare. Sesiunea se va desfășura pe parcursul a 3 săptămâni în care veți putea sta acasă sau în cămin învățând, iar la facultate (sau pe zoom) veți merge doar în ziua examenului.

      Încă pare greu? Am o veste bună: dacă nu ai promovat (promovat= nota minim 5) din prima examenul, fii liniștit, Facultatea noastră oferă 3 șanse. În caz că nu promovezi nici a doua oară, trebuie să știi că a treia oară trebuie să plătești o sumă de bani înainte de a intra in examen. Dacă vrei doar să-ți mărești nota, atunci te poți prezenta de oricâte ori dorești, fără taxă și nota cea mai mare va fi mereu cea care va rămâne!

  •       Carnetul de student – în prima săptămână din anul universitar vei primi carnetul de student, care legitimează faptul că esti student la UPT.
  •       Legitimația de student
  •       Cardul UPT/de bibliotecă – se realizează la Biblioteca UPT, în
    urma unei programări și pe baza carnetului de  student.

      Ei bine, carnetul de student este documentul care atestă calitatea ta de student în cadrul Universității și în cadrul Facultății.

      Legitimația este cea care îți oferă 50% reducere la transportul feroviar și 100% reducere la transportul în comun din Timișoara (STPT).

      Cardul UPT îți permite accesul în diverse locații din UPT precum bazele sportive și căminele studențești. Tot pe baza acestui card ai acces la bibliotecă unde poți închiria cărți prin simpla scanare a acestui card, scana, tipări sau copia diferite materiale în incinta Bibliotecii UPT.

    Legitimația și carnetul le poți ridica de la secretariatul facultății iar cardul UPT se realizează la Biblioteca UPT, în urma unei programări și pe baza carnetului de student.

Ca3 = amfiteatru
C = Construcții          
3 = etajul 3          

A210          
A = ASPC          
2 = etajul 2

      La unele materii vei găsi un cod format din litere și cifre (ex.: A210), acela reprezintă denumirea sălii în care se va desfășura ora. De asemenea cursurile sunt notate cu (c) iar seminarele cu (s).

      Ce mai trebuie să știi este că la facultate există săptămânile pare și impare. Prima săptămână din anul universitar este impară fiind săptămâna 1. Astfel, săptămânile fără soț vor fi săptămânile impare, iar cele cu soț vor fi pare. Vei avea unele ore doar din 2 în 2 săptămâni, cu pauză între, sau intercalate cu alte ore.
În plus, o parte dintre colegi îi vei vedea doar la cursuri, deoarece seminariile sunt împărțite pe grupe, de aceea vei întâlni în orar „Gr.1” și „Gr.2”, astfel: când grupa ta are seminar, cealaltă grupă va putea avea altă oră sau chiar liber și vice-versa.

      Ai lipsit la un seminar și dorești să recuperezi prezența? Ei bine această împărțire pe grupe îți dă posibilitatea să recuperezi seminarul mergând cu cealaltă grupă atunci când își desfășoară aceștia seminarul la care ai lipsit.

      De asemenea, poate deja ai văzut acele secțiuni marcate cu roz/roșu pe orar pe care scrie „recuperare online”. Ei bine, acest lucru se va folosi numai în cazul în care se va reveni la predarea „față-în-față” (la un context fizic, mai exact), așadar dacă se întâmplă să nu poți ajunge la un curs sau seminar fizic (din motive medicale ș.a.m.d.) poți recupera orele pierdute în variantă online în ferestrele de timp indicate pe orar.

      Gata cu catalogul și toate cele. Acum vei afla notele direct de pe platforma universității Campus Virtual, sau fie de la șeful de an, deoarece, unii profesori îi comunică acestuia notele.

      Pentru o situație generală a notelor și a mediei anuale te poți adresa secretariatului.

  • Oportunitatea de a face practică pe domeniul de care ești pasionat/ oportunitatea intershipurilor

  • Rețeaua de networking care se creează cu ajutorul profesorilor/colegilor de facultate pentru oportunități în carieră

  • Multe oportunități de voluntariat (exemplu Asociațiile Studențești)

  • Participarea la proiecte/activități destinate studenților
    Beneficiile pe care le oferă Universitatea Politehnica Timișoara tuturor studenților acesteia (consiliere, bibliotecă, bazin etc)

  • Oportunități pentru dezvoltarea și descoperirea pasiunilor

  • Acces gratuit la transportul în comun local (troleu, bus, vapor etc)

  • Acces gratuit la biciclete și trotinete electrice

  • Reducere de 50% la transportul în comun național, aferentă tuturor studenților

  • Oferirea unui loc de cazare în căminele Universității și servirea unei mese calde în incinta cantinei UPT

  • Reducere pe bază de PoliCard la cafenele și localuri
  • Curs = predarea unei discipline sub forma unei lecții pe care trebuie să o înveți și pe baza căreia vei fi examinat în sesiune.
  • Curs Opțional= posibilitatea de a alege dintr-o lista de cursuri obligatorii, cursul pe care doresti sa il urmezi
  • Curs Facultativ = posibilitatea de a urma orice curs, de la orice disciplina, daca doresti acest lucru
  • Seminar = acele ore în care prezența este importantă (75%), te va ajuta să pui în practică teoria prin aplicații și exerciții interactive.
  • Decan de an = este cadrul didactic, asemenea unui ”diriginte”, ales pentru fiecare an cu scopul de a te îndruma și integra în mediul universitar.
  • Examen = modalitate frecventă de evaluare, poate fi scris sau oral (sau ambele) în funcție de disciplină.

    Distribuită= formă de examinare, prin care se evaluează materia, pe părți, asemenea unui examen, împărțit în două părți. Există două distribuite, iar amândouă sunt obligatorii. Nota finală este media celor 2 evaluări.

  • Sesiune = perioadă în care doar vei fi evaluat de către profesori la fiecare dintre disciplinele studiate pe parcursul semestrului.
  • Mărire = posibilitatea de a-ți mări nota în sesiunea de restanțe, fără plată. Dacă nu ai promovat un examen (să iei minim nota 5), atunci vei mai avea ocazie de a repeta examenul încă o dată, gratuit. Dacă nici atunci nu vei lua notă de trecere vei fi nevoit să dai restanța în prezentarea a 3-a, care se va plăti – 60 de lei.
Prof. univ. dr. Daniel DEJICA-CARȚIȘ,<br>Decanul Facultății de Științe ale Comunicării

Prof. univ. dr. Daniel DEJICA-CARȚIȘ,
Decanul Facultății de Științe ale Comunicării

Dragi studenți,

De astăzi sunteți studenți ai Facultății de Științe ale Comunicării din cadrul Universității Politehnica Timișoara!

Cu o tradiție de aproape 30 de ani în predarea comunicării și a limbilor moderne aplicate, Universitatea Politehnica Timișoara vă oferă în următorii ani un spațiu în care profesionalismul și dedicația cadrelor didactice, dotările și facilitățile de top de care veți beneficia, oportunitățile de colaborare cu firme și companii de profil din zona de vest a țării, și nu în ultimul rând, interesul vostru pentru nou și implicarea în acțiunile facultății, vor contribui nețărmurit la formarea voastră ca viitori specialiști, indiferent de domeniul ales, Științe ale comunicării sau Limbi moderne aplicate, din cadrul facultății noastre.

Mesajele primite din mediul socio-economic și ecourile recente din presă ne confirmă interesul sporit al angajatorilor pentru absolvenți capabili să activeze ca specialiști în comunicare și relații publice, și traducere și interpretare. Purtători de cuvânt, brand manageri, specialiști în relații publice sau în relațiile cu mass media, consultanți în PR, sau traducători, interpreți, terminologi, mediatori sunt doar câteva dintre profesiile pe care le puteți alege în urma finalizării cu succes a studiilor.

Vă felicit pentru alegerea făcută și vă asigur că Facultatea de Științe ale Comunicării este un partener de încredere în formarea voastră ca viitori specialiști!

Flavia Podaru<br> Președintele Ligii FSC

Flavia Podaru
Președintele Ligii FSC

Dragi colegi,

Mă numesc Flavia-Andrada Podaru și sunt studentă în anul III la Facultatea de Științe ale Comunicării – Universitatea Politehnica Timișoara, specializarea Traducere și Interpretare.
M-am alăturat Asociației în anul 2021, iar în Biroul de Conducere ocup funcția de Președinte.
Activitatea mea constă în coordonarea și asigurarea faptului că atât activitatea Organizației, cât și a Biroului de Conducere se desfășoară în condiții optime, urmărește aceleași scopuri prestabilite și contribuie la dezvoltarea tuturor studenților.

Studenți reprezentanți

Flavia Podaru

Flavia Podaru

Senatul Universității
Consiliul Facultății

Patricia Mercescu

Patricia Mercescu

Consiliul Facultății

Diana Kristof

Diana Kristof

Consiliul Facultății

Bianca Hechel

Bianca Hechel

Consiliul Facultății